The Walter Anderson Museum & Conservancy was a school project that was located on the Mississippi State University Campus in Starkville, MS. Intended as a refuge for the bulk of the Mississippi artists collection post Katrina the building would be used as both a classroom setting for students, a conservancy and museum for the artwork, as well as a pulic park with accomodations for the city. Anderson, a known recluse, spent most of his time in his home studio on the coast of Mississippi or out on the barrier islands in the gulf sketching and painting. His subject matter typically centered around animals and plantlife with an incorporation of pattern and color, elements that will develop the form and be incorporated into the style of the project.

The visitor can choose to either use park as a place to lounge, dine, or exercise as it is sunken into the ground construcing a barrier between the site and the adjacent highway. The building terminates in a reflecting pool that falls into the sunken site creating soothing noise to combat the local traffic.

The museums form is an extension of the way Anderson lived, in a nomadic fashion moving constantly from one place to the other, unrooted and always changing. The plan enters the visitors in one location, takes them across the bridge through the galleries, and exits them in a completely different area leaving the person a bit disoriented but aware of its environment, see ahead. The curving form and incorporation of the landscape roots the project in nature both physically and symbolically.

A view from the reflection space between galleries. This space allows the visitor to view the outside for the first time seeing the grounds from a different perspective. Upon first entrance the park appears like a normal park with water elements, planted areas, and green spaces, though once the visitor can view the grounds from above he or she realizes the grounds are laid out in an Anderson pattern making a connection between nature, the building, and the artist.